Dominans, kommunikation och samarbete - alla tre måste fungera

Jag har funderat lite på människans relation med hunden. Hundens ägare/familj är ju hundens flock, det betyder att vi måste fungera som en flock. Eftersom hundar fortfarande är väldigt lika vargar i beteendet så fungerar deras flockliv ungefär likadant. Om jag har förstått det rätt så tas saker som ledarskap och dominans upp i många hundböcker, men man får sällan läsa om samarbete och kommunikation. Dessa saker är otroligt viktiga för att vargflocken ska fungera och överleva, för att fälla ett stort byte behövs väldigt bra samarbete och kommunikation mellan individerna.
Det är saker som ofta kan glömmas bort vid hantering av hundar, man lägger för stor vikt på att dominera över hunden, så relationen glöms bort. Man ser hundar som riktigt viker sig för sina ägare så fort de tittar lite argt på dem, vissa av de hundarna är så av sig själva men en del har blivit så av för hårda tag. Som jag ser det är det för mycket dominans i ett sådant förhållande och för lite av det andra. Hunden behöver inte vika sig och krypa på backen varje gång man blir lite arg, och man behöver inte bli arg för minsta lilla sak, bara för att det är så betyder det inte alls att man själv inte är den dominanta i förhållandet. Dominans måste finnas, men i en rimlig mängd. Den största vikten i förhållandet mellan hund och ägare bör läggas på en bra relation.
Vad tycker ni?

Kommentarer
Postat av: martin

rangordningen inom en vargflock kan nog styras på ett ganska hårt sätt, men ju tryggare ledaren är i sin roll ju mindre "våld" behöver den använda. I en flock behövs alla individer så de är sällan de blir allvarliga skador. de verkar var allvarligare när tikar slåss, kanske de beror på att de oftast bara är ledartiken som får valpar

2012-01-22 @ 16:45:53
Postat av: Anonym

alltså, desto tryggare vi är som flockledare desto mindre "våld" behöver vi använda

2012-01-22 @ 17:23:24
Postat av: Nilla

Skit bra skrivet Linn! Håller med dig helt. Tyvärr är det allt för ofta man ser folk som är för hårda med sina hundar, och tänker för mycket på att dominera över hunden. Men att trycka ner hunden hela tiden är inte att vara flockledare. Att leda flocken, visa vad som är rätt och fel på ett lugnt och fint sätt är att vara en bra ledare över sin hund. De som strävar efter att hunden ska falla i backen så fort man höjer rösten är ingen hundmänniska i mina ögon, och en sådan människa ska inte äga en hund eller i mina ögon. Hunden mår inte bra av att tryckas ner hela dagarna. Den ska veta "sin plats i flocken" men det betyder inte att man behöver skrika åt sin hund så fort den gör något som är mindre bra. Avled hunden istället! Visa att det där var inte rätt, gör så här i stället, man behöver inte skriva åt hunden, eller slita den i nackskinnet osv. Detta är tyvärr väldigt vanligt "problem" som man ser hos väldigt många hundägare. Men samarbete och kommunikation är minst lika viktigt. Du kan dominera din hund hur mycket du vill, men kommer hunden då att samarbeta med dig på det sättet du vill/när du vill det? Nja, det skulle då inte jag ha gjort i alla fall. De flesta människorna skulle behöva tänka efter en gång till innan de agerar.



Som Martin sa, "desto tryggare vi är som flockledare desto mindre "våld" behöver vi använda" det är sant, men VÅLD ska aldrig behöva användas med sin hund, man ska ha den kontrollen och kontakten med sin hund att man inte ska behöva ta till våld för att få den att lyssna på den. Men ALLA hundar strävar efter en trygg och stark ledare för flocken, och om husse/matte inte håller måttet så kommer hunden i fråga att försöka ta ledarrollen för att det ska bli "rätt balans" i flocken.

2012-01-22 @ 23:29:52
Postat av: linn

men det är nog som pappa säger, att det är mycket våld i en vargflock som inte fungerar, men vet alla sin plats behövs inte våld användas och flocken blir tryggare och stabilare

2012-01-23 @ 11:38:56
Postat av: Eva Brauer

Genom bra komunikation så behövs inte våld, och våld på människovis fungerar aldrig på hundar. Det räcker oftast med att vi morrar eller stirrar på hunden så förstår den bättre vad vi menar!

2012-02-21 @ 22:19:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback